lördag 11 augusti 2012

Om föräldraskap...

Färdigmålat för ikväll.. en till vägg klar, check! =)

Hittade annars en superbra film på YouTube när jag sökte lite gravidrelaterade filmer att mysa till.. "The Pregnancy pact" där en massa kända skådespelare är med.. på YouTube är den i 7 delar, men borde eventuellt finnas att hyras från makuuni snart?

image

Skulle även ha lagt upp videon ungefär här, men jag är inte så teknisk så ni får nöja er med en bild istället så ni vet vilka jag menar..

Anyway, så är denna film gjord för att uppmärksamma den vulgärt stigande statistiken för tonåringar som går och blir gravida i U.S.A

Även Dr. Phil och Tyra Banks har tagit upp ämnet i deras talkshows, där de har gäster som antingen är eller FÖRSÖKER bli gravida.. den yngsta gästen hos Tyra var 13 år!? Come on.. har hon ens fått sin mens änn?

Och jag tycker dethär är så fruktansvärt sorgligt så det inte är sant.. de har idoler och förebilder som Jamie Lynne Spears (Brittans syrra), och reality stjärnorna från Teen Mom..

Det intressantaste tyckte jag var när både Dr. Phil och Tyra ville att de skulle gissa vad det kostar per år att försörja ett barn.. och svar som tja, 7 tusen dollar kanske kommer upp.. hmm.. vet inte vad dollarkursen är idag, men svaret var ca 20 tusen dollar.. och det täcker då blöjor, våtservetter, mat, kläder och andra förnödenheter, samt en liten hyra och el och vatten för 3 personer.. då ska man också komma ihåg att alla inte har s.k health insurance.. alltså sjukförsäkring, för att de helt enkelt inte har råd..

Dessa unga moms 2 be, har ingen utbildning, får antagligen ingen mammapeng, har varit tillsammans med papporna till barnen i ett halvår eller mindre och tror att de ska gifta sig och allt ska bli frid och fröjd.. de har i princip ingen plan, och jag tycker så synd om dem alla..

Om tonåringarna som leker mamma, pappa, barn, om barnen som föds av totalt oförberedda och ansvarslösa mammor, eftersom ganska så få av dem får något som i närheten kan förliknas med en stabil uppväxt, och om tonåringarnas mammor, som flera av dem redan kämppar med att få slantarna att gå runt och deras barn då bestämmer att det ska ha en till mun att mätta..

Vart är världen påväg.. få college skolor i u.s.a idag är utan dagisar, alltså erbjuder de flesta dagis på skolan så tonåringarna kan studera klart och få sin utbildning.. en ung dam på 14 år i någon av talkshowerna hade stuckit hål på kondomen för att hon så gärna ville ha "a cute baby" som hon uttryckte det.. fadern till detta barn fick sin framtid förstörd innehållande ett fotbollsstipendium eftersom han nu var tvungen att stanna i sin hemstad och söka jobb för att försörja ett barn han själv inte ville ha istället för att studera och spela proffsfotboll på college.. naturligtvis för att andra tyckte att han borde göra det.. åh.. jag led så med honom.. "what am I suposed to Do?" "I didn't plan this"..

Eller som en från realityserien Teen Mom som födde tvilligar, var otrogen, förenades med pappan, ena dottern hade något fel i hjärnan och var tvungen att gå igenom en lång sjukhusperiod, sedan gifte de sig och så var hon otrogen mot honom igen.. det är bara så.. att fortsätta vara tonåring och vara mamma på samma gång är nog ingen bra kombination.. men vad är då svaret för att motverka detta?

Man hör i alla dessa reportage "you need to seriously talk to your teens about sex before it's too late" men undrar hur jag själv hade reagerat om mina föräldrar hade försökt...

Hmm.. jo.. man borde nog tala med sina tonåringar och förklara att sex inte är nogot man bara gör, och att det borde finnas med en enorm skopa respekt i förhållandet innan man ens funderar på sånt.. och att det finns andra risker som HIV och Aids med att ha sex än att bara bli gravid som den största faran.. men själva valet när man börjar ha sex borde väl var och en få välja själv.. och efter att man klargjort det så ber man till gud att ens egna barn ska fatta riskerna med detta, förstå vilket ansvar ett barn är och inte haka på den nya hetaste trenden att skaffa sig en babybump för att det är så in nu.. tyvärr finns det inte så mycket högre makter kan göra när dessa brats väl har bestämt sig.. vi får hoppas det blåser över..

Redan på min tid tyckte vi att kajalpennor, synliga bhband och strings var intressant från de tidigaste tonåren, men tror inte att någon av oss hade en tanke på att göra sig gravid.. det sorgliga är att det ju är såpass vulgärt och rivigt i ögonen, så de får tonvis med publicitet i media.. men kanske det är jyst det man borde koncentrera sig på.. varför de vill med makt ha barn nu när de inte kan ge barnen en uppväxt som duger för att själva känna sig uppmärksammade.. vad är tomrummet de försäker fylla med ett barn?

Och när man nu sitter och funderar och filosofierar kring detta, vad är en bra uppväxt för ett barn?

Vad är viktigt för dig som förälder att förmedla till ditt barn?

Jag har gjort en lista på de för mig, 5 viktigaste sakerna en förälder kan lära/göra för sitt barn..

1. En stabil grund att bygga en familj på.. d.v.s någon slags utbildning eller fast jobb för båda föräldrarna, samt att ha fått sin ekonomi i sick och ha något så när rymlig bostad för er framtida familj.. eller i allafall göra sitt ytterligaste för att sträva till detta så fort som möjligt.. 

2. Att lära barnet vad som är rätt och fel, värdet av både pengar och människor och allmänt bondvett helt enkelt, men det är en enorm skillnad på hur detta lärs ut.. det negativa måste väldigt noga balanseras med minst lika mycket positivt för att nå ända fram.. säger man bara nej och skäller utan att lyfta fram det positiva när barnet gör rätt blir det svårt att veta att man duger som man är..

3. Att säga till sina barn att man älskar dem ofta och tydligt, utan rum för tvivel är den viktigaste punkten för mig.. och uttrycka värdet de har för dig, med risk för att verka tjatig, för då vet dom ändå det.. det vet man inte om ingen säger det TYDLIGT.. det är en självklarhet för mig..

4. Att alltid be om förlåtelse av dina barn (och av andra när du gjort fel) hur kan du annars förväntta dig att dina barn skall göra det? Tro mig, det finns inget så viktigt som att förklara dig efter en dag full av stress när du vet att du snäst åt barnet flera gånger, att det var dig det berodde på.. att det bara var en sån dag.. låt ALDRIG barnet tro något annat.. för om du inte klargör detta kommer det att skylla på sig själv.. och så ska det inte få vara för något DU har orsakat!

5. Att kunna diskutera ALLT öppet utan blame games.. det betyder inte att varken föräldrarna eller barnet måste berätta allt för varandra, men man ska kunna diskutera allt som behövs och som man vill, reda upp och komma till en lösning så att alla är nöjda.. det viktigaste är att barnet vet att man kan komma och diskutera allt utan fördomar från början och att man förstår att det alla gånger är bättre än att förtänga och sopa under mattan.. Ingen mår bra av det!

Jag tror att om alla tog dessa punkter på allvar skulle världen vara mycket ljusare..
How am I doing so far, ni som har kids?

Emma, 24 år.. livrädd för att bli en katastrofmorsa.. =)

Nå nej.. jag är inte så orolig faktiskt.. ingen är perfekt, och tro mig jag tror mig inte själv vara i närheten av det heller, men jag tänker följa dessa punkter som bibeln, och då tror jag att det mesta annat blir irrelevant.. detta har jag kommit fram till, dels av min egen uppväxt med skilda föräldrar, både på gott och ont och dels för andra upplevelser som format mig till den jag är idag..

Om ni har andra viktiga punkter på er lista som ni kan upplysa mig om ser jag bara som en rikedom, let koma! =)

Och kolla filmen, den var jättebra!

3 kommentarer:

  1. Va bra skriva. :) Tu e ju riktit en författarinno. ;) Hoppas vi syns snart! <3 Å jå, dömde 5 reglä sko ja å föli. :)

    SvaraRadera
  2. Ja tyckär å omm hade filmi, superbra... Hä e no så sjukt i dagens värld et i er en innegrej ti laga båånä... Hä e jo int na småpotatis direkt.

    Ja tyckär et listo diin e jättebra, haldär mää om all punktä. Väädä sko sääkärt vara en betäran plats om all sko tenkk såstee... Ja minns et ja å laga mytsi liknand listona tå ja väntta Sandra:) Ja tror et i er en grömtt viktian process man gaar idzinom jyst tå man fondeerar på tokode saakrä tå man vänttar, va som e viktit fö jyst ti...Å hä er jyst hä som e hä viktiast, ATT man övähövotaagi fundeerar, int saan om man lyckas hald allting saan... (Tu kan jo tenk di hor langt ifrån dagsläget fö mi stzilldä si från min fösta listo...män hä betyder int et ja sko vara na misslycka som mamma fö hä).

    Ein sak som ja har "på min listo" er hä et man ska vis båånä et i er okej ti viis tsänslona. Hä er heilt okej ti gråt ibland, eldä ti va arg, eldä va som helst... Mamma kan å va leissn ibland å hä e heilt okej. Klart et i finns en gräns mä allt, hä er jo int bra fö bååni ti sij mamma gråt öögona ur hövo pricis män tu föstaar principen...Et man bööv int tzäms övä hor man tzändär si eldä fösök tryck ondan tzänslona å dra på na fake smile. Bååni får lär si et fast man fö en stånd er arg å leissn så gaar i omm å följand da er allt bra ååtä.

    SvaraRadera
  3. Good point! Ska no legg till hädee på listo å.. =)

    SvaraRadera