måndag 15 juni 2015

Början av sommaren

Ja, vad annat skoj har vi haft för oss då de senaste veckorna?  Det var Truck meet i Purmo förra helgen där Skuthällas åkeri var med även i år. En väldans massa putsande och fejande med bilen kvällen innan som alltid, men fin blev den ju och vädret var väl okej kan vi konstatera då det började störtregna endast de sista två timmarna av eventet så vi fick fly in i hytten med barnen. Men vi hann se de flesta bilar och traktorer så vi var nöjda. William såg förundrat på med stora ögon då någon körde med motorcyckel in i en metallboll och bilarna som driftade.





Han hittade även en traktor i passande storlek som han vägrade kliva av. =) På söndagen var det traktorpulling i forsby som vi också hade planerat att närvara på då vi sett på traktorpulling på youtube hela vinttern, men eftersom det blåste något fruktansvärt och hotade med att börja regna hela förmiddagen så var det nog inget bra koncept med riktigt små barn ifall det sku ha börjat regna då det inte finns något tak att ställa sig under. Barnen får ju heller inte så mycket ut av det om det är såpass ödigt väder så vi vågade inte chansa på att betala in oss och vara tvugna att fly därifrån en halvtimme senare. Jättetråkigt då det var något som William sku ha älskat så det lämnade väl lite och harma för denhär sommaren. Barnen som hade fått Valtra T-shirts av fammo och allt. Nåh, nya tag nästa sommar. 




Sen har vi flytt fältet till grannarnas då barnen klättrat på väggarna. Tandsprickning och trots deluxe. No more words needed. *Puh* =) Och värmen som aldrig ville infinna sig ens lite. No er hä uuslit tå a måst ha stoppakläädä i juni.







Moster fick lite hålligång på sin lediga dag och vi gjorde premiär på Touhutalo i kokkola. 





Först rutschade William i famnen på Mosti, och sen höll han i handen och rutschade brevid tills han tillsist vågade själv. Och så det barnet lös av stolthet. =)   
 



Sen vågade Vanessa också. Funderade nog lite före om hon sku få nån trauma då jag först rutschade med henne, men hon bara kiknade av skratt och ville som alltid göra lika som sin bror.





 Fast på babysidan var det också skoj.




Superbra åt en spädis som tränar balansen. Finns alla möjliga saker att dra sig upp mot. Och som hon


älskade bollhavet. Där stånkkade hon på ett bra tag utan att gnälla en enda gång, vilket är rätt så bra för denna annars minst sagt amppra dam. =)




William tyckte också om allt iprincip då vi inte orkat ta oss dit tidigare med honom då han var mindre. Kändes som att det var lite svårt då de finns så mycket barn i olika åldrar som härjar på då dom kanske inte tar hänsyn till de som är mindre, men denna gång var det bara två andra familjer än vi som lekte så vi hade stället nästan för oss själva de sista två timmarna. 





 Tack för denna gång touhutalo! Vi kommer definitivt snart tillbaka.





Och så hämttade vi ett par blommamplar från Österbackas trädgård i Kortjärvi som vi gör varje sommar. Med oss följde också smultronplanttor, myntta och citronmeliss. 




Nu har vi alltså ett litet smultronland att plundra i sommar. William är med och vattnar entusiastiskt så får se om de hålls i liv. I dom små plåtkrukorna är det tänkt att vi ska så alla möjliga från som kommer emot i vardagen. Paprikafrön, linfrön och chiafrön ska vi börja med. Bara för att se vad det blir för groddar.  =)




Och så hade Vanessa sandlådepremiär. Konstig konsistens på sanden, men roligt att gräva.




Vi har infört ett pottsystem åt William som börjar fungera riktigt bra. Mer om det kommer i ett eget inlägg om vad vi gjort och hur det gått. Dusty och traktortarror tycks kunna muta fram vad som hälst tydligen. =)




Och villasäsongen äro öppnad med en första övernattning i helgen.







Vi och mommo for dit redan på dagen då det oftast är en hel del att göra innan man kan bosätta sig efter vinttern. Egentligen hade vi inte planerat att sova där då genast, men eftersom vi ändå sku till Kaustby och införskaffa resesäng åt Vanessa att sova i så tog vi ett varv via halpa-halli och skaffade diverse förnödenheter för att klara oss. Spontana saker livar upp vardagen som lätt blir för tråkig för oss jyst nu. Willam hade ju inte så många uppsättningar kläder med, som klottar ner sig mest så köpte en vårdräkt åt honom för typ 34,90€ och den var jättebra. Lite stor ännu kanske men jättebra då vi bara har en vårhalare som är smutsig konstant. För övrigt tycker jag att Halpa-hallis sortiment i kaustby är mycket bättre än i de större städerna. Var precis dit i kokkola och hittade inget i klädväg, men från kaustby fann vi en massa reakläder. Som strumpbyxor åt båda att ha under ytterkläderna för ca 4€/st. Och några rosa bodyn att ha som kontrast till en del gröna kläder te.x ur Williams urväxta gömmor. Så nu har hon också kläder en bra tid frammåt. =)



Hur kan man inte övernatta när man väl kommit in i villakänslan?  Och till helgen är det ju midsommar så då blir det repris. Vi sov ju inte en enda natt ifjol då jag var höggravid, William var överallt och kunde inte släppas med en blicken ens en kort stund och vår mommo hade opererat foten, så inte de bästa förutsättningarna. Men nu ska vi nog vara. Så fort det blir bra väder ska vi släppa allt och dra till sjön så långt det bara går, speciellt om det blir någon "helleviikko" så fläktar det skönt från havet. Vanessa har inte sovit så lång stäcka som hon gjorde där pålänge heller så villan för hela slantten i sommar.



Vår pappa fick också feelis fast han kom sent på fredagskvällen, och så säkert sku hem fort och göra någon nytta. Men istället vände de båten och drog till sjöss med ett kastspö. Först hade William min gamla flytväst fast den är lite för stor änn, och så hittade miiki en annan sa han lyckligt, utan att inse att den ska va på hunden och handtaget på ryggen. =) Oh well, vi måste skaffa en mindre åt William så kan de fiska hur mycket de vill.






Sen blev det lite strandtalko för att få upp vassen, ochh fin sand kom fram i bottnen så bara solen sku värma lite så vattnet inte är iskallt så kan vi börja bada. Nån bastu blev det inte heller denhär gången då Miiki kom så sent och vi hade så mycket att göra i Villorna för att fö ut råheten och kunna sova gott.


Nu har vi både kaffekokare och micro till förfogande som fungerar med solpanelen. eventuellt en mindre dammsugare eller nåt kan också funkka upp till 700 vatt. Och en gasdriven spis med ugn, så helt beboeligt sku jag säga. Vi har ju varken el eller vatten så det är också rätt kul ibland att hitta andra lösningar the old fashion way.




Här hemma fick Miiki feelis och steg upp med Vanessa och gjorde frukkost pannkakor medan jag och William ännu sov. Inte mig emot. Borde dock börja äta lite "renare" och ta tag i kosten på allvar för att få sprätt på gravidkilona, men känns som att det är stressigt jämt och allt ska gå så himla snabbt hela tiden. Känns som att hälsosam kost måste planeras och förberedas så mycket, vilket jag egentligen inte har tid till. Men har målat klart på nedre våningen nu ska ska pausa lite och göra annat en stund innan det blir att ta tag i hallen på vinden som också ska grundmålas och kalklitiras.



Och så hade svärisarna 30årig bröllopsdagsmiddag på gården. Bara med familjen med lite kött, potatis och surprise plättar! =) blev verkligen pannkakor på plättar denhär dagen men sommar smakar det allt med färska jordgubbar och körsbär. Det vrålsnygga bordet och bänkkarna som mannen gjort invigdes också.



I skrivande stund har jag precis börja möblera tillbaka vardagsrummet, eller i allafall flyttade vi tillbaka sakerna som stod i lekrummet så det inte gick att gå in och leka, och vilken lycka! =) om änn ett ostädat rörigt sådant men de har lekt där hela förmiddagen medan jag har försökt avlägsna målartejp i de övriga hörn av rummmet.

Nu blir det sen lunch och sedan ska Vanessa och jag handla mat då Miiki kommer. Han har något konstigt skift pågång denhär veckan och börjar typ 5 och slutar 14:30, så lite tidigare än vanligt slipper vi iväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar