söndag 28 juni 2015

William och hans potta

Hur går det med blöjavvänjningen då?  Jo, helt okej tycker jag. Är ni många andra också som kör med dethär nu? =)

Det optimala skulle ju varit om det kunde vara någon sommarvärme så vi kunde vara ute mycket och bara skutta omkring i kaliserna, men något sådant har det ju inte riktigt varit läge för ännu.

Istället har vi gjort det här hemma innomhus. Jag köpte några par småbyxor i lager för en tid sen, och en morgon lade vi bara kallt på dem och förklarade att såhär är läget. Jag förklarade noggrannt att han måste gå på pottan om han behöver kissa. Okej, sa han och kissade på sig två minuter senare. =)

Det andra steget var att införa klistermärken för varje utförd gärning på pottan. Alla hans favoritbilder som Dusty, traktorer, föus och pirater. Fört fick han en itkupotkuraivari som varade i en evighet för att han inte fick klistra alla på en gång sådär annars bara, men sen då han fattade att de är en slags belöning har han skuttat ner kaliserna och satt sig på pottan självmant i tid och otid (precis som vi ville alltså).

Jag har nog introducerat pottan redan för länge sedan och föreslagit att han ska sätta sig på den men fått ett rakt och bestämtt NEJ!! så vi har inte tvingat honom med makt. Tror inte att han skulle ha varit annorlunda nu heller om jag bara försökt få honom att leverera sådär bara, men om han får välja småbyxor han ska ha på sig och sen klistermärken han får klistra blir det lite annorlunda.

Nästa steg var att få honom att förstå att det är likadant med nr.2. Att han får två klistermärken för det. Och dett upprepade han flera gånger "Måst kakk i pottan" men sen blev det inte så ändå, tills  i förra veckan nån gång då han bara levererat sådär plötsligt. Så att det går nog fast det känns hopplöst i början.










Pottan med blixten valde han själv en gång från prisma. Vi  har också en såndär WC-ring, men pottan är nog det som används mest då han inte tycker om att annonsera så mycket vad som är pågång, utan vill göra det själv.



Och småbyxor blev det här (lika som pappa). Vi kör med endera nu i början och dethär är närmast blöijan tyckte jag så det blev enklast.

Nu har vi blöija på natten ännu och byter till småbyxor på morgonen. Sålänge vi är inne och bara hemma så kör vi så. Vissa dagar har han inte haft byxor på sig förrän kvällen. Jag påminner honom ibland och frågar om han behöver på pottan och då kan han gå eller svarar irriterat ne-e! Mind your own bussiness liksom. =)

Och såhär funkkar det bra nu. Då vi är ute och hamnar att ha flera lager kläder lägger vi nog en blöija för att komma fram i vardagen kan man säga. Det hade ju varit mer än välkommet med shortsväder nu..komsi,komsi.. Och på natten då tillsvidare..

Kommenter gärna ni som är längre in på dethär än vi är. När klarade ni er hela dagen utan blöija? Och när kunde ni vara utan på natten också?

3 kommentarer:

  1. Hos oss är det helt hopplöst just nu! Har köpt både underbyxor och en hel låda med klistermärken, men nej! Så jag tror jag gör som du nu att jag helt kallt lämnar bort blöjan en morgon, sätter på underbyxor och så ser vi vad som händer. Har som mål att få bort blöjan under sommaren, men som sagt, just nu känns det väldigt hopplöst. Men vad duktig William är när det går så där bra nu redan, måst försök säg åt Alyssa ;).

    SvaraRadera
  2. Med Theo började vi lämna bort blöjan sommaren då han fyllt två (fyller i maj) och det kissades mycke utomhus hela sommaren. Lagom till hösten va han nog torr dagtid. Vi fortsatte ändå med blöja hos dagmamman men hemma va han alltid utan. Nattblöjan minns jag inte riktigt när han sluta med men de va nog ett tag efter att han fyllt 3. Agnes lämna bort blöjan förra sommaren å då va hon ca 1 år å 9 månader. De fungera från första dan så ja minns ja va helt paff över hur enkelt de gick. Visst hände de olyckor men hon fatta grejen genast. Nattblöja har hon nog ännu men 90% av gångerna e den nog helt torr så de sku säkert gå helt bra att lämna bort den nu. Men utomhus på villan e de som ha fungera här. Extra roligt nör di ha fått tömma ut pottans innehåll i blomrabatten sen ;)

    SvaraRadera
  3. Oj va duktit Agnes! Vissa bara fattar tydligen.. =) Och Heidi det vill vara mycket chansningar nu. Här vill han ha blöija för att vanessa har. Det är mycket jämförelser hela tiden. Tar man bort vanessas t-shirt för att hon klottade på den tar william bort sin t-shirt. Han vill helst ha allting lika för att inte vara svartsjuk. Men då måste man kontra med att andra barn som är lika gamla eller större inte har blöija mera. Och låta honom välja småbyxor och klistermärke sen då han levererat. förståss är det lite spännande att va utan då man är på språng och i bilen mycket, och i traktorn. Vi har en semestervecka med husbil inplanerad och då är det ju också lite knepigt då man är mycket på språng då också. vill ju int få det hela ogjort med att börja ha blöija ofta tillbaka, men får se hur det går nu till mitten av augusti. Jag köpte två pottböcker som förklarar ganska bra också. Den ena var en pottbokfrån S-market med en knapp som gör spolljud. Heter typ pottbok för pojkar och pottbok för flickor då det kan va lite olika hur man gör. =) Den andra hittade jag vid halpa-halli och har första sidan som ser ut som en toalettring. Min pottbok med klistermärkken tror jag den hette, och har riktiga foton på pojkar och flickor som pottar. Speciellt roligt är det att läsa sidorna därdet hänt olyckor då han också är på samma linje. Hjälper lite att få honom att förstå att andra nog också använder pottan och han bläddrar nog i dem ganska ofta.

    SvaraRadera