lördag 4 april 2015

Ostkaka, Vitchoklad kladdkaka och snabbpizza

Här kommer recept på kakorna vi bakade häromdagen. Först ut en helt vanlig frusen ostkaka.

 

Ingredienser:
 Ca 10 st. Digestivekex
3 dl Grädde
2 Ägg
85g Smälltost naturell (typ olympia)
1 1/2 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
En stor klick smör
Gör såhär: Smula digestivekexen i botten på en form. Tillsätt smällt smör och blanda om. Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret. Tillsätt smälltosten, och tillsist rörs försiktigt ner den vispade grädden och dom vispde äggvitorna. Decorera enligt säsong eller humör, och ställ i frysen. Ta upp ca 1/2 timme före servering.
Jag tycker om denhär för att man kan variera den så mycket. På somrarna täcker jag den med färska jordgubbar eller hallon, och annars med en massa strössel och dekorationer.



Vitchoklad-kladdkaka



Ingredienser:
 2 ägg
2 dl socker
100g smör
100g vit choklad
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smällt smöret i en kastrull och rör ner chokladen, och efter att den smällt också äggsmeten. Rör (försiktigt) ner mjöl och vaniljsocker och häll ner smeten i en smord form med löstagbar kant, (en silikonform funkar också, men kan va svårt att få kakan ur en skarp form då den är så kladdig). Grädda i 15-20 minuter (Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka). Pudra med florsocker och låt kakan svalna innan du serverar med grädde eller glass och bär.
Denhär är en ny favorit hos oss. Gillar kladdkaka i allmänhet, men har aldrig testat en med vitchoklad. Den är ganska söt och behöver lite bär som kontrast. Hallon funkkade perfekt!


Och sist ut en enkel hemmagjord Pizza.




Ingredienser:
3dl Havregryn
3dl Vetemjöl
2 tsk Salt
2tsk Bakpulver
2 Ägg
3/4 dl Olja
3 dl Vatten
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunkke och tillsätt sedan äggen, oljan och vatten. Blanda väl tills du har en grötliknande deg och fördela jämnt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred på rikligt med ketchup, valfri fyllning och mycket ost och grädda mitt i ugnen i 25-30 min. Klart!
 Alla barnfamiljers räddning! Tillochmed den stora matskeptikern i vår familj a.k.a min man tyckte om denhär. Perfekt då man inte orkat handla och gräver det sista ur skåpen, eller då man inte har jäst hemma. Inget knådande och kavlande av deg, snabbt och enkelt. Det lär ska funkka likabra som pajdeg också, observera dock att receptet är för en hel plåt så om du har te.x en pajform behövs inte lika mycket deg.

Trevlig påskhelg på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar